top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Maailman parhaille opettajille

On taas se keväinen päivä, kun kouluissa on kukitettu oppilaat ja opettajat, laulettu (ehkä) Suvivirsi ja jaettu arviot vuoden aikana tehdystä työstä. Sosiaalisen median uutisvirta täyttyy iloisista kuvista, jossa vilkkuvat valkolakit, kukat ja kuohuvaiset. Jossain minun sydämen perukalla sävähtää jotain: en ole enää pitkään aikaan päässyt kokemaan sitä huumaavaa tunnetta, mikä koulun päättymiseen liittyy työntäyteisen vuoden jälkeen. Nykyään katselen opettajan työtä vanhemman, opettajankouluttajan ja tutkijan näkökulmasta - perspektiivi auttaa näkemään asioita hiukan toisella tavalla.

Opettajan työ on päässyt otsikoihin viime lukuvuoden(kin) aikana. Uutiset niiden otsikoiden alla kertoo huolestuttavaa tarinaa siitä, miten yhä useampi opettaja uupuu työssänsä. Harvemmin vain siksi, että työtä on paljon. Vastuu jokaisesta oppilaasta ja tehtävien laajeneva kirjo samanaikaisen resurssipulan ja yhteiskunnan (ja vanhempien) vaatimusten kanssa on häijy combo työhönsä intohimoisesti suhtautuvalle opettajalle.

Tänä keväänä on jaettu oppilaille Kympin todistusta, jossa korostetaan jokaisen oppilaan ihmisarvoa, persoonaa ja oppimisen tärkeyttä. Mietin, että entäpä jos tällainen todistus jaettaisi myös opettajalle?

Ihmisarvosi kotona, työyhteisössä ja laajemmin yhteiskunnassa 10

Tärkeytesi ja merkityksesi lastemme kasvun edistäjänä ja yhteiskuntamme tukipilarina 10

Persoonallisuutesi osana pedagogista taitavuutta 10

Omana itsenä olemisesi tärkeys esimerkkinä oppilaiden itsetunnon tukemiselle 10

Mielipiteidesi ja ajatustesi tärkeys koko työyhteisön hyvinvoinnin edistäjänä 10

Turvallisuutesi ja koskemattomuutesi tärkeys jokaisena arkipäivänä 10

Vapaa-aikasi ja harrastustesi tärkeys osana kokonaisvaltaista hyvinvointiasi 10

Kehittymisesi tärkeys osana ammatillista kasvua 10

Työntekosi ja oikeutesi työhön tärkeys 10

Hyvinvointisi tärkeys - ihan vain sinun itsesi takia 10

Kiitos taas niille opettajille, jotka viettivät tänäkin lukuvuonna meidän lasten kanssa kaikki arkipäivänsä. Kiitos, että uskalsitte heittää itsenne likoon joka päivä sen eteen, että lapsemme pääsevät oppimaan uusia asioita ja kukoistamaan itselleen mieluisissa (ja vähemmän mieluisissa) oppiaineissa.

Viettäkää levollinen ja ansaittu kesäloma! Olette kympin arvoisia!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Comments


bottom of page