top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Kaiken takana on naisen keho

Ulkoministerimme Timo Soini (sin.) on taas tuonut esille mielipiteensä naisen oikeudesta omaan kehoonsa sekä kielteisen kantansa raskauden keskeytykseen. Hänellä on toki oikeus mielipiteeseensä vapaan sanan maassa. Niin minullakin.

Kritisoin sitä, miten hän Suomen - eli sinun ja minun - edustajana tuo näkemyksiään esille kansainvälisillä forumeilla, joissa Suomen tulisi näkyä edelläkävijänä ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksissä. Soini sanoo puolustavansa elämää, mutta kenen? Ehkäpä naisen elämä ei ole Soinille niin kallisarvoinen, että sitä kannattaisi puolustaa?

Banaalilla pusuhymiöllä hän kuittaa monta ihmisen kokoista tragediaa. Jokainen abortti on henkilökohtainen murhenäytelmä sille, joka sen käy läpi eikä kukaan nainen tee sitä heppoisin perustein. Maissa, jossa laillinen abortti on kielletty, kuolee ja vammautuu liian monta naista ja syntymätöntä lasta puoskareiden käsissä. Sen sijaan, että kielletään mahdollisuus tehdä laillinen ja turvallinen abortti, tulisi miettiä niitä rakenteita, mitkä voisivat estää ei-toivotut raskaudet ja kipuilun abortti-päätöksen kanssa: ilmainen ehkäisy nuorille, naisen aseman vahvistaminen yhteiskunnassa niin, että lapsen synnyttäminen maailmaan ei olisi naiselle itselleen kuolemantuomio tai elinikäinen häpeä.

Suomessa naisen saavat päättää omasta kehostaan lain puolesta. Olen huolissani siitä kasvavasta retoriikasta, jolla tätä ollaan aivan kuin vähittäin murentamassa. Vuosi sitten Antti Rinteen (sd.) heitto synnytystalkoista saattoi aluksi kuullostaa hauskalle peiton heiluttamiselle, mutta tosiasiassa tarkoittaisi naisten sitomista yhä enemmän kotiin ja työmarkkinoiden ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen ulkopuolelle.

Sen sijaan, että Suomi ottaisi rajojensa sisään niitä harvoja, jotka tänne haluavat tulla työvoimaksi ja veronmaksajiksi ulkomailta, meillä pyritään rampauttamaan sitä osaa kansastamme, joilla on kohtu. Samaan aikaan kun sosiaali- ja terveysministeriön agendana on vahvistaa asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeutta, herää kysymys miksi ulkoministerimme saa julkisesti, hallituksen edustajana ja Suomen lähettiläänä ulkomailla, kannattaa päinvastaista ajatusta. Vai eikö itsemääräämisoikeus koske naisen kehoa?

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Commentaires


bottom of page