top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Tyttöjen juttuja

Tulimme juuri äskettäin Muhokselta, jossa olimme Lauluyhtye Lemmityllä esiintymässä paikallisen Martta-yhdistyksen organisoimassa hyväntekeväisyyskonsertissa. Konsertin tuotto menee lyhentämättömänä mieheni serkun, Joanna Härmän,Intiaan perustaman tyttökoulun hyväksi, joka sinnittelee ulkopuolisten avustusten varassa. Martat olivat tehneet upean esityön ja saaneet salin täyteen: yli 300 myytyä lippua plus arpajaisrahat!! Tupa oli täynnä ja tunnelma hieno! Olemme suvun kesken järjestäneet viime vuoden puolella omin voimin kaksi konserttia täällä Limingassa ja niihin liittyvän Kalevan jutun innoittamana Martatkin tarttuivat tähän tärkeään asiaan.

Minusta tällainen yhteisöllisyys ja naisenergia on upeaa! Joanna näki tärkeäksi auttaa köyhiä tyttölapsia pois lapsityövoiman ikeestä mahdollistamalla heille koulunkäynnin ja tätä kautta lukutaidon, sivistyksen ja uskon omaan tulevaisuuteen. Me sukulaisnaiset täällä Suomessa halusimme auttaa Joannan työtä laittamalla oman kortemme kekoon konsertteja järjestämällä ja Lauluyhtye Lemmitty laulamalla. Se, että Martat tarttuivat tähän asiaan myös, tuntui ihmeelliselle, mutta luontevalle jatkeelle. Näin me naiset toisiamme autamme ja tuemme!!

Meille suomalaisille naisille koulunkäynti, työssäkäynti, oikeus äänestää, oikeus turvalliseen elinympäristöön ja oikeus päättää itse elämämme suunnasta on itsestäänselvyys. Me voimme valittaa huonosta ruoasta, vääränmallisesta työasusta, huonosta luennoitsijasta ja tylsästä työpäivästä. Me arvostelemme poliitikkojen pukeutumista, naamavärkkiä ja taksikuluja. Tyttäremme elävät yltäkylläisyyden keskellä, haluavat aina uusia leluja, vaatteita, hoploppiin ja huvipuistoihin. Taas on sipulia ruoassa ja vääränvärinen maitopurkki. Siis apua.


Luoja antakoon meille viisautta kasvattaa omista lapsistamme tiedostavia, muista huolehtivia ja omasta hyvinvoinnistaan muille jakavia, armeliaita ja rauhaa rakastavia aikuisia. Tämä aika tuottaa ihan tarpeeksi kyynärpäätaktiikalla eteneviä, julkisuutta hamuavia nuoria, joilla ei ole mitään käsitystä tavallisesta elämästä. Se, että meillä on täällä asiat niin hyvin, ei saa sokeuttaa meitä siltä kurjuudelta, missä liian moni lapsi ja nuori tälläkin hetkellä elää. Maailman toisella puolella oleva köyhyys ja kurjuus on myös meidän asiamme! Lukutaito lisää tietoa, tieto auttaa parantamaan omia elinolosuhteitaan, paremmat elinolosuhteet luovat tyytyväisyyttä ja halua kehittää omaa yhteisöään yhteiskunnassa ja tätä kautta jokainen lukutaitoinen lapsi mahdollistaa parempaa tulevaisuutta koko ympäröivälle yhteiskunnalle. Emme voi kuvitella, että me täällä lintukodossamme voimme kääntää selkäämme ympäröivälle maailmalle ja sen ongelmille – maailmamme on niin pieni, että jokaisen meistä tulisi kantaa huolta sen hyvinvoinnista.

Se, että omat tyttäreni sattuivat syntymään tälle maailman kolkalle, jossa heidän ei tarvitse kerjätä, tehdä työtä 7- vuotiaana, mennä naimisiin ilman omaa tahtoaan 14-vuotiaana, alistua perheensä osoittamalle väkivallalle ja taistella lastensa hengen puolesta, on silkkaa sattumaa. Se intialaistyttö, joka joutuu tämän kaiken käymään läpi, voisi olla minun tyttäreni. Sen muistaen haluan auttaa jatkossakin.


http://www.free-school.org

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

bottom of page