top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Talvisodan hengessä

Ulkona on pakkasta -20 astetta, aurinko on laskemassa. Keittiön ikkunoista avautuu sinisenä hehkuva taivas ja lumesta valkoinen maa. Käsittämättömän kaunista. On Suomen 95. syntymäpäivä eikä luonto voisi muistaa syntymäpäiväsankaria enää upeammin. Meidän pirtissä ei pala tänään kynttilät, sillä se on tupaten täynnä johtoja, vahvistimia, soittimia, kaapeleita ja mikä tärkeintä: ystäviä. Vietämme itsenäisyyspäivää nauhoittaen uusia biisejäni ja toivottavasti uusi levy saa tästä potkun takalistoon ja päästään hyvään alkuun.

Syksy on ollut työntäyteinen: perhe-elämän ja työn yhdistäminen on monen tämän päivän naisen haaste, enkä osaa siitä valittaa, koska olen itse valinnut molemmat tiet. Musiikin tekeminen on jäänyt satunnaisiin sävellyshetkiin, mutta bändin kanssa olemme nyt ryhdistäytyneet viime kuukausien aikana tekemään kovasti töitä uusien biisien eteen. Ilman näitä hengennostattaja-ystäviäni, olisin varmasti heittänyt jo monesti hanskat tiskiin.

Minulle itsenäinen Suomi merkitsee sitä, että minulla on naisena oikeus ilmaista itseäni haluamallani tavalla. Minulla on oikeus tehdä musiikkia, kukaan ei minua estä tai tuomitse. Laulujen teksteissä saan käsitellä aiheita, joita itse haluan – siihen ei sensuuri pure. Saan esiintyä sellaisena kuin olen, minun nilkkani ja kasvoni saavat Wurlitzerin takaa vilkkua. Minä saan raahautua aamulla yliopistolle tai Heinätorin koululle opettamaan musiikkia, tyttäreni saavat opiskella tanssia ja käydä muskarissa – suomalainen nainen on vapaa toteuttamaan itseään haluamallaan tavalla!

Olen syvästi kiitollinen niille, jotka ovat uhranneet oman henkensä sen puolesta, että meillä on vapaa maa asua, elää ja toteuttaa itseämme. He luopuivat unelmistaan, perheistään ja intohimoistaan meidän vuoksemme. Vaikka vuodet vierii ja talvisodan henki tuntuu joskus hiipuvan, koen sitä niiden ihmisten kautta, jotka antavat omaa aikaansa ja panostansa minun projekteihin ja luovuuden toteuttamiseen. Kaveria ei jätetä – mentaliteetti toimii myös tällä musiikin rintamalla. Kun itse ei jaksa, toiset puhaltavat henkeä minuun ja saavat taas jatkamaan pettymystenkin jälkeen.

Joten kiitollisena tästä kaikesta toivotan hyvää itsenäisyyspäivää kaikille. ”Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen”!

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Comentarios


bottom of page