top of page
Search
  • katjasutela

Mitähän Minna Canth sanoisi tänään?

Tänään juhlitaan Suomessa Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth on ollut meille monelle esikuva taistellessaan köyhien, sorrettujen ja naisten oikeuksien puolesta. Ollen samalla etevä kauppias, kirjailija ja seitsemän lapsen yksinhuoltaja-äiti. Tänään en voi välttyä ajattelemasta, mitähän se Minna sanoisi tuohon NATO:n ilen julkaisemaan raporttiin, jonka sisältö oli karua luettavaa. Siinä tuotiin varsin kirkkaasti esille se, kuinka pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus on saanut osakseen melkoisen määrän naisvihamielistä herjausta ja vihapuhetta. Kyllä. Maailman onnellisin kansa antaa palautetta näin (sekin tuli julki tänään). Ja tasa-arvon esimerkkimaaksikin meitä on joskus tituleerattu. Buahhahhaa!


On tässä vielä armaalla opettajakunnalla tekemistä, kun opettaa uutta sukupolvea antamaan rakentavaa palautetta ja kritiikkiä ilman solvausta ja vihapuhetta. Ja jos luette noita kuvassa olevia ilmaisuja, joilla ministereiden arvovaltaa ja päätöksentekokykyä on kyseenalaistettu, niin aika moni niistä viittaa nimenomaan naisen kehoon. Onko miesministereitä kuvattu sanoilla "läski"tai "vittu", jotka molemmat viittaavat joko kehon kokoon tai sen osaan (halventaen)? Onko miesministereiden osaamista ja ammattitaitoa verrattu maksulliseen seksityöhön termeillä "huora" tai "portto"? En ole kyllä sellaista kuullut, mutta olenkin aktiivisesti pysytellyt poissa Twitter-tunkiolta. Jossakin raportissa analysoiduissa viesteissä oli katsottu hallituksen maahanmuuttopolitiikan johtuvan päätöksentekijöiden seksuaalisista haluista. Jep jep. Nainen kun tekee päätöksiä vain perustuen siihen, kuinka paljon panettaa. Naurattais, jos ei itkettäis.


Se sama naisen keho on kantanut myös miehet kohdussaan, syöttänyt ne, hoitanut ne. Suurin osa varhaiskasvattajista on naisia, he ovat nämä ilkkujat (sukupuoleen katsomatta) pitäneet sylissään, pyyhkineet itkut ja pyllyt ja opettaneet elämän alkumetreillä ensi askelille. En käsitä, miksi sitä naisen kehoa pitää halveerata jatkuvasti? Mikä siinä on niin hirveää?


Ja mikä siinä on niin helvetin ahdistavaa, että meillä on naisvetoinen hallitus? Sekö, että naisia on johtavissa asemissa eikä nyrkin ja hellan välissä niin kuin vanhoina hyvinä aikoina? Että kun "pojat on poikia" - hyvä veli-verkostot ei enää saunanlauteilla päätäkään kansakunnan kohtalosta?


Ja kyllä: on tämä hallitus virheitä tehnyt. Niin kuin on tehnyt edellinen ja sitä edellinen. Ja tulee tekemään tulevatkin hallitukset. Kritiikki on sallittua, toivottavaa ja kuuluu meidän poliittiseen järjestelmään. Ei olla Pohjois-Koreassa. Mutta ei tällainen vihapuhe ja herjaus kuulu sivistyneeseen ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan. Ei naisen kehon solvaaminen. Ei haistattelu ja älykkyyden ja päätöksentekokyvyn kyseenalaistaminen näillä hirveillä sanoilla.


Minnaa varmaan itkettäis (vaikka sitäkin pidetään heikkouden merkkinä, vaikka keho pyrkii rentouttamaan itseään ja poistamaan pahaa oloa). Sitten se pyyhkisi kyyneleet ja jatkaisi taistelua epäoikeudenmukaisen kohtelun poistamiseksi. Kirjoittaisi ehkä jonkun nasevan kirjoituksen. Minnoja tarvitaan vielä, vaikka me ollaan maailman onnellisin kansa. Mutta puhuuko maailman onnellisin kansa näillä sanoilla - ihan oikeasti?


136 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Comments


bottom of page