top of page
Search
  • katjasutela

Lukuprojekti 44/52: Anthony Doerrin: "Davidin uni"

Tämä kirja oli yksi niistä ehdotuksista, joita sain tiedustellessani Facebook-ystäviltäni hyviä lukuvinkkejä. Myös kirjan kansi lupasi paljon (jostain syystä niillä on minulle merkitystä, enkä osaa kyllä loogisesti selittää mitkä kannet puhuttelevat). Suomalaisena ja Suomen talveen kiinni kasvaneena Doerrin tarina lumihiutaleista kiinnostuneesta alaskalaisesta David Winkleristä vei kyllä alusta asti mukanaan. Alusta asti kirjassa oli jännärin ja eräänlaisen uhan tuntua, koska Davidin erityislahja, enneunet, saavat lukijan miettimään, mitkä unista toteutuvat ja mitkä jäävät vain toisen todellisuuden heijastukseksi. Kirjan alussa David näkee unen kaupassa lehden tiputtavasta naisesta, Sandystä, jonka hän myöhemmin saa kuin saakin itsellensä. (Tosin tässä vaiheessa sitä alkaa miettimään, mikä on ihmisen sinnikkään ja tavoitteellisen toiminnan suhde unessa nähtyyn?).


David ja Sandy saavat tyttären, Gracen. Kuitenkin käy niin, että eräänä yönä David näkee unen jossa hän yrittää pelastaa tyttärensä hukkumasta rankkasateiden aiheuttamassa tulvassa. Hän alkaa pelätä tulevaisuutta ja unen toteutumista. Kun rankkasade iskee ja unesta tutut tapahtumat alkavat lähestyä, David pakenee jättäen Sandyn ja Gracen epätietoisuuden varaan hänen kohtalostaan. Samalla David toivoo että hänen katoamisensa estää enneunen toteutumisen. Hänen karatessa toiselle puolella maapalloa, hänen yhteydenottonsa pettyneeseen Sandyyn eivät tuota tulosta vaan David jää rahattomana rakentamaan uutta elämää toisaalle. Vuosikymmenten jälkeen Davidissä herää kuitenkin toivon kipinä, että Grace olisikin jäänyt eloon ja että hän voisi ehkä vielä tavata hänet.


Doerr kuljettaa lukijaa tropiikin lämmössä ja Alaskan kylmyydessä. Kaikista vaikuttavinta on hänen yksityiskohtaiset ja jopa henkisyyttä tai hengellisyyttä lähestyvät kuvaukset lumen ja luonnon ihmeistä. Kirja saa lukijansa hämmästelemään lumen syntyä, hetkessä elämistä ja ainutkertaisuutta ihan uudella tavalla. Samalla tajuaa miettivänsä samoja asioita myös meidän ihmisten elämän kohdalla. Kerrassaan taidokkaasti kirjoitettu kirja!

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Comments


bottom of page