top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Lukuprojekti 26/52: Dolores Redondon "Tämän kaiken minä annan sinulle"

Kirjakaupan pokkarialesta napattu espanjalainen dekkari oli virkistävää (ja kovin rikaskielistä) vaihtelua ruotsalaisille dekkareille (joihin olen lähinnä tässä genressä viime aikoina keskittynyt). Kirjailija oli minulle ennestään tuntematon, mutta pokkarin takakannen teksti vakuutti minut osto- ja lukupäätöksestä.

Kirja alkaa kirjailija Manuel Ortigosalle sattuvasta tragediasta, onnettomuudesta, jossa hänen puolisonsa kuolee. Puolison kuoleman jälkeen alkaa paljastua edesmenneen toinen elämä vaikutusvaltaisen suvun markiisina. Lukijalle - ja Manuelille - avataan vähitellen suvun pimeää puolta ja salaisuuksia, jotka ovat peitetty Galician hulppeisiin kartanoihin, hautausmaalle ja viinitiloille. Mikään ei tunnu olevan sitä, miltä se näyttää.

"Tämän kaiken minä annan sinulle" - tematiikka nousee Raamatusta, jossa Saatana lupaa Jeesukselle kaiken, jos tämä kumartaa häntä. Viittaukset markiisisuvun salaisuuksiin, juonitteluihin ja pimeään puoleen, mutta myöskin rikkauksiin ja maineeseen, kuljettavat Manuelia hänen selvitellessään puolisonsa kuolemaan liittyviä epäselvyyksiä ja hänelle jätettyä perintöä. Redondon tapa kirjoittaa on parhaimmillaan herkullista: Galician luonnon kuvaus saa tällaisen metsäläisen kaipaamaan niihin maisemiin, haistelemaan puutarhassa kasvatettuja harvinaisia kukkia ja juomaan viinitilalla uuden sadon antia. Välillä juoni meinaa tipahtaa - seitsemänsataa sivua jännitystä on toki haasteellista pitää yllä.

Espanjalainen tunteiden (ja ruoan) kuvaus ja käsittely on rikasta ja se on se, mikä on virkistävää verrattuna ruotsalaisiin dekkareihin. Murhat itsessään ovat taitavasti kätketyt, eikä niillä onneksi mässäillä sen enempää. Kuolleeseeen puolisoon, Alvaroon, olisi ollut mukava tutustua elävänä. Hänestä kun puhutaan vain menneessä muodossa. Ehkäpä Redondo vielä kertoo meille joskus hänenkin näkökulman tapahtumiin.

Leppoisaa kesälukemistoa parhaimmillaan!

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Post: Blog2_Post
bottom of page