top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Lukuprojekti 25/52: Laila Hirvisaaren "Hiljaisuus"

Jäin taas kiinni ennakkoluuloista. Olen joskus nuorempana lukenut Laila Hirvisaaren (ent. Hietamies) kirjoja, mutta sittemmin ne ovat jääneet taakse, koska olen ajatellut, etten ole niistä kiinnostunut. En jaksa edes analysoida, mistä moiseen johtopäätökseen olen päätynyt, mutta onneksi minulle suositeltiin tätä Hirvisaaren vuonna 2017 ilmestynyttä kirjaa.

"Hiljaisuus" kertoo Ingan tarinan. Inga on 9-vuotias tyttö, joka asuu isovanhempiensa kanssa itärajan tuntumassa. Tarinan ajanjakso sijoittuu jonnekin sotien jälkeisiin vuosiin. Hän on menettänyt molemmat vanhempansa ja tämän traumaattisen kokemuksen kautta hän on lakannut puhumasta. Lisäksi hänellä on jalassa vamma, joka yhdessä puhumattomuuden kanssa tekee hänestä koulukiusatun, sekä lasten että opettajan toimesta.

Ingan maailma on hiljainen, mutta siellä on paljon kaunista. Hän kuuntelee tarkkaavaisesti ympärillä olevan luonnonääniä, mitkä Hirvisaari kuvaa herkästi ja kauniisti. Lisäksi hän kuulee myös, mitä ihmiset hänestä puhuvat. Hän osaa lukea ja kirjoittaa ja pystyy näin kommunikoimaan hänestä huolehtivien ja rakastavien isovanhempien kanssa. Taskussaan hänellä on vihko, johon hän kirjoittaa omat kysymyksensä ja vastauksensa. Hirvisaari osaa kuvata Ingan maailmaa todella aidosti. Kaikessa taustalla häilyy suru vanhempien menettämisestä ja jostain kamalasta, mitä Inga on siinä yhteydessä nähnyt.

Ingan tarina imaisee mukaansa ja se on luettava yhdellä istumalla. Ingan kokemukset saavat kyyneleen silmään useastikin - kuinka monta sodan traumatisoimaa lasta onkaan Suomessa (ja ympäri maailman) ollut ja kuinka heistä on kasvanut surullisia aikuisia, ilman valmiuksia (tai minkäänlaista tukea) käsitellä kohtaamiansa menetyksiä ja suruja. Ingan elämässä on kuitenkin monta hyvää ihmistä, jotka auttavat häntä käsittelemään surullisia asioita. Kylässä vierailevan lääkärin poika Joel on Ingan ensimmäinen ystävä, jonka kanssa hän vähitellen alkaa luottamaan muihin lapsiin.

Kirjan loppu iskee palan kurkkuun. Se on yllättävä ja jättää lukijan mietteliääksi. Olisi hienoa kuulla, miten Ingan elämä jatkuu, kun menneisyyden traumat vähitellen höllentää otettaan hänessä.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Kommentare


bottom of page