top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Lukuprojekti 23/52: Lipposen, Tuomisen ja Walleniuksen "Juice puhuu - Kootut muistelmat, vol 1"

Juice on aina kiinnostanut minua, niin musiikkinsa kuin henkilöhahmonsa kautta. Hänessä on ollut jotain samaa, mitä niin monessa muussakin eturiviin tönäistyssä ujossa biisintekijässä: vaivautuneisuutta, piikit edellä hyökkäystä, mutta toisaalta herkkyyttä, älykkyyttä ja eräänlaista säteilevää valovoimaa. Myös savolaisuus yhdistää minua häneen, hänen letkautuksensa ja tietty lupsakkuutensa on viehättävää ja tuttua. Ihmisenä hän on ollut varmasti paljon rosoisempikin, mutta fanin näkökulmassa korostuu vain nämä positiiviset puolet.

Tämä kirja on koottu Juicen haastatteluista, jotka tehtiin hänen lähestyessä neljääkymmentä. Haastatteluissa Juice ja haastattelijat Wallenius ja Tuominen kuuntelevat Juicen tuotantoa levy levyltä ja Juice kertoo omia muistojaan ja kokemuksiaan niihin liittyen. Näin jälkikäteen ajatellen urakka tuntuu hurjalle ja sitä se varmasti on ollutkin. Itsekin neljänkympin jo ylittäneenä täytyy vaan ihmetellä sitä tuotannon laajuutta, mitä hän on siihen ikään mennessä ehtinyt tehdä. Toki hän teki vain musiikkia suurimman osan aikuisuuttansa, joten onhan niitä biisejä toki ehtinyt syntyäkin.

Kirjassa kuuluu siis Juicen ääni. Hetki menee lukijalla, että pääsee tähän litteroituun matskuun kiinni. Juice pulputtaa välillä paljon myös asian vierestä, mutta biisintekijänä on mielenkiintoista kuulla tarinoita biisien takana; miten ne ovat syntyneet, mihin tapahtumiin ne ovat liittyneet ja millaista vastaanottoa ne ovat aikanaan saaneet. Myös Coitus Intin alkutaival on hykerryttävää luettavaa. Kirjassa vilahtelee tuttuja nimiä, jotka ovat olleet Juicen kanssa harjoittelemassa muusikkoutta ja esiintymistä uransa alkutaipaleella. Mielenkiintoista olisi kuulla myös, miten Juice on näyttäytynyt bändikaverina ja biisintekijänä hänen kanssaan soittaneille. Juicen nerous kielentaitajana tulee esille ja monta biiseihin piilotettua vitsiä avautuu lukijalle vasta nyt.

Ehdottomasti kirja pitäisi lukea myös kuunnellen ne biisit, josta puhutaan. Kirjaan on laitettu keskeisiä lyriikoita ja levyjen kansia lukijan muistin virkistykseksi. Lyriikoissa heijastuu sarkastinen suhtautuminen kaikkiin vallanpitäjiin ja vertaansa vailla oleva ajankuvaus. Osa lyriikoista ei varmaan kestäisi päivänvaloa tänä päivänä, mutta sekin avaa tiettyä aikakautta ja -ismien purkamista Juicen näkökulmasta. Lämmin suositus kaikille Juice-faneille ja suomalaisen musiikin historiasta kiinnostuneille!

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

Comments


bottom of page