top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Sutela

Lukuprojekti 22/52: Ayako Miuran "Kalliolle rakennettu"

Japanilaisiin kirjailijoihin tutustuminen jatkuu käsi kädessä tämän lukuprojektin kanssa. Tällä kertaa käsiini sain Ayako Miuran "Kalliolle rakennettu" - romaanin, joka kuvaa 1900-luvun alussa eläneen japanilaisen rakentaja-kirvesmiehen Shinkichi Suzukin elämää lapsuudesta vanhuuteen. Erityisen kirjasta tekee se, että tarina pohjautuu tosielämään ja kyseinen kirvesmies on itse kertonut oman elämäntarinansa nauhalle tätä kirjaa varten. Kirjan minä-muoto tuo hahmon lähelle ja paikoitellen lukijalle tuleekin olo, että lukee litteroitua haastattelua. Voin vain kuvitella, miten kirja soljuu alkuperäiskielellä, jossa Suzukin murre ja oma ääni on päässyt kertomaan tapahtumia ja henkilöitä elämänsä varrelta.

Kirjan tapahtumien liittyessä todelliseen henkilöön ja maailmantapahtumiin, lukija saa syvällisen tietopaketin japanilaisesta kulttuurista, ihmisistä ja ajattelumaailmasta tarinan avulla. Suzukin kertomat toisen maailmansodan aikaiset rintamakuvaukset Kiinasta tuovat mieleen saksalaisten sotilaiden ja suomalaisen siviiliväestön välisen ystävyyden. Vihamielisyyttä on vaikea pitää yllä, kun arkea jaetaan yhdessä. Inhimillisyys ja humaanius voittaa, vaikka periaatteessa vihollisia ollaankin, kuten Kiina ja Japani kyseisen kirjan sivuilla.

Sadan vuoden takainen japanilaiseen kulttuuriin liittyvä pidättyvyys ja kunniakkuus nousevat esille Suzukin elämänvaiheissa, joita leimaa alusta asti kurinalaisuus ja oikeudenmukaisuus. Suzuki nousee kuitenkin tarinan edetessä vahvasti auktoriteettien kyseenalaistajaksi ja uhmaa välillä myös omaa henkeään taistelemalla oikeudenmukaisuuden edestä. Jossain vaiheessa aikuisuutta Suzuki löytää kristinuskon, kuitenkaan noudattamatta fanaattisesti sen periaatteita. Jos teoksen kääntäjä ei olisi niin tunnustuksellisesti avannut omaa näkökulmaansa esipuheessa, tämä kristillinen ulottuvuus olisi lukijalta saattanut jäädä jopa noteeraamatta. Itsellä meinasi jäädä koko kirja aloittamatta kääntäjän esipuheen takia, mutta onneksi kuitenkin luin kirjan.

Se, että lukijana pääsi sata vuotta sitten eläneen japanilaisen kirvesmiehen ajatusmaailmaan käsiksi, ei ole kaikessa virtuaalitodellisuudessakaan aina mahdollista. Tämä kirja, jossa kaikui Suzukin oman elämän todelliset kokemukset, vei lukijansa mukanaan tapahtumiin, joita tänä päivänä voi vain kuvitella.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Kouluun on turvallista mennä

Koulut alkoivat eilen lähiopetuksen muodossa joululoman jälkeen, vaikka viime viikolla etäkoulun mahdollisuutta vilauteltiin eri tahojen toimesta. Kaikista räikein kommentti tuli mielestäni kuitenkin

bottom of page